Biohacking pro ženy: optimalizace menstruačního cyklu a premenstruační syndrom


hormonální rovnováha

Některé ženy menstruace nijak neovlivňuje, jiné se nemohou dočkat, až skončí. V tomto článku se podíváme na to, proč tomu tak je a rozebereme cyklus z trochu jiného úhlu pohledu. V souvislosti s menstruačním cyklem se často mluví o hormonech. Hladiny hormonů během měsíce kolísají. Právě střídání poměru hormonů pak může mít zásadní vliv na náladu i fyzickou kondici. Který hormon je zodpovědný za strašáka jménem PMS a který nám naopak zajistí dobrou náladu? Jak ovlivňuje menstruační cyklus neurotransmitery? Pojďme se na to podívat.


Menstruační fáze

Za první fázi cyklu považujeme samotnou menstruaci. Obvykle se uvádí, že se dostaví v průměru každých 28 dní. Kratší nebo delší interval je naprosto v pořádku. Krvácení tedy vyplavení děložní sliznice a neoplodněného vajíčka může trvat 3 - 5 dní. Občas tato fáze trvá i 7 dní. Typická je nízká hladina estrogenu, celkový útlum, větší únava a celkové zpomalení, ať už fyzické, nebo mentální. Menstruační bolesti jsou způsobeny stahy dělohy, která se zbavuje výstelky. Ztráta krve je pro tělo velká zátěž, proto je vhodné doplnit železo.


Folikulární fáze

Fáze začíná spolu s menstruační fází a trvá přibližně 14 dní. Během folikulární fáze začíná působit folikulostimulační hormon, který stimuluje růst vajíček. Hladina estrogenu je v této době nejvyšší. To se projevuje nárůstem energie, dobrou náladou, vyšší produktivitou i sebevědomím.


Ovulace

Jde o nejkratší fázi celého menstruačního cyklu. Dochází k uvolnění dozrálého vajíčka, které se přesouvá z prasklého folikulu do vejcovodu. Je to také nejlepší čas pro jeho oplodnění. Pokud k tomu dojde, oplodněné vajíčko se uhnízdí v děloze a začne jeho vývoj. Pokud ne, nastává čtvrtá fáze.

Luteální fáze

Asi ta nejméně oblíbená fáze trvá přibližně 14 dní. Během luteální fáze vznikne z uvolněného folikulu žluté tělísko, které produkuje progesteron. Hormon, který podporuje výživu děložní sliznice, aby se případné oplozené vajíčko mělo kde zabydlet. V tuto chvíli dochází k úbytku energie a celkovému útlumu, zhoršení nálady nebo společenské izolaci. Vše je způsobeno tím, že se tělo připravuje na samotnou menstruaci. Pokud k oplodnění nedojde, vajíčko i žluté tělísko zaniká. V důsledku toho klesnou hladiny progesteronu i estrogenů. A tělo se dostává do první fáze - menstruace.

Jak vzniká PMS?

Tento stav těla a myslí se označuje jako premenstruační syndrom. Častými projevy může být:

- celková duševní nepohoda, podráždění, úzkosti

- jiné chutě nebo větší chuť k jídlu

- bolesti, citlivost prsou

- nevolnost a zažívací obtíže

- zadržování vody v těle


Co je ale také důležité zmínit, že spolu s hladinou hormonů se mění i hladiny neurotransmiterů v mozku. Během PMS se snižuje hladina serotoninu a GABA neurotransmiterů. To má pak za následek zhoršení nálady, úzkosti nebo depresivní stavy před začátkem menstruace.

Jak zmírnit příznaky PMS?

S větší pohodou během luteální fáze může pomoci správná kombinace přírodních látek, která podpoří rovnováhu hormonů i neurotransmiterů.


“Nápad udělat Hormone Balance vznikl jako poptávka u nás v týmu. I biohackerky z Flow řeší výkyvy nálad a útlumy energie. Chtěly jsme mít možnost pracovat a žít celý měsíc tak, jako to dokážeme v těch nejlepších dnech. Efektivní řešení jsme nenašly, a tak nám ho kluci z Flow vyvinuli.” - Kačka, CMO Flow

Co v Hormone Balance najdete

V Hormone Balance najdete látky, které podporují rovnováhu neurotransmiterů, jako je meduňka lékařská nebo šafrán. K harmonizaci hormonů pak přispívá drmek obecný, červený jetel, vitamin B6 nebo nejvíce biologicky a patentovaná forma kurkuminu. Tenhle wellness pro váš cyklus obsahuje i vitamíny a minerály jako vápník a zinek nebo anděliku čínskou, která přispívá k normální činnosti močopohlavního ústrojí. V Hormone Balance nenajdete hormony, ale pouze přírodní látky.

„Určitě se nesnažíme obejít přírodu. To ne. Rádi bychom ale pomohli ženám zpříjemnit tu náročnější část měsíce, aby ji mohly prožít více v pohodě, bez stresu.“ Matěj, vývoj produktů Flow


CTA: Tipnete si, kdo tenhle produkt objednává více? Ženy nebo muži? :D